Psyllium to włókno otrzymywane z nasion babki lancetowatej. Błonnik powinien stanowić ważny element naszej diety , gdyż dzięki niemu zapewniona jest bezproblemowa praca jelit, pomaga przy problemach trawiennych, takich jak m.in. zaparcia lub wzdęcia. Niektórzy mają więcej błonnika w swojej diecie, inni mniej, w każdym razie nie ma sensu wzywać pomocnika w postaci babki płesznik.
Psyllium to dziwna roślina, która ma niepozorne kwiaty i drobne listki z miękkim puchem. Najczęściej występuje w Indiach, ale jest również uprawiany w Pakistanie, Iraku, a także Australii . Podczas zbiorów z babki pozyskiwane są oczyszczone osłonki nasienne. Opakowania te są idealnym naturalnym źródłem niezbędnego rozpuszczalnego błonnika.
Ten rodzaj błonnika potrafi wchłaniać wodę w taki sposób, że wiąże ją ze sobą, zwiększając w efekcie jej objętość i dzięki temu mamy większe uczucie sytości . Psyllium pęcznieje wewnątrz organizmu i może regulować nie tylko trawienie tłuszczów i cukrów, ale także służy jako pożywka dla flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym .
Zasadniczo działa jako prebiotyk, oczyszcza układ trawienny, reguluje opróżnianie, oczyszcza organizm z niepożądanych substancji odpadowych i toksyn. Psyllium jest całkowicie naturalne, nie zawiera substancji chemicznych i nie uzależnia.
Psyllium:
- pomoc w problemach trawiennych,
- zapewnia optymalne środowisko mikrobiologiczne w przewodzie pokarmowym,
- oczyszcza jelita.
Skład: Babka lancetowata (Psyllium, Plantago ovata, nasiona mielone) - 100%
Kraj pochodzenia: Indie
Wartości odżywcze w 100 g: energia 673 kJ / 162 kcal, tłuszcz 0 g, węglowodany 4 g, białko 2 g, błonnik 84 g
Sposób użycia: Jednorazowa dawka to 10 g (2 łyżeczki) 1-2 razy dziennie. Psyllium najlepiej przyjmować 30 minut przed lub po posiłku.
Uwaga: nie zastępuje zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w temperaturze 4-25°C. Nie wystawiać na działanie mrozu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie nadaje się dla dzieci. Spożyć do daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu lub w ciągu 6 miesięcy od otwarcia. Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane nieprawidłowym użytkowaniem.